Zwolse Energie Monitor

De Zwolse Energie Monitor geeft jaarlijks inzicht in de voortgang van de energietransitie richting een aardgasvrije en energieneutrale stad in 2050.

Zwolle streeft ernaar in 2050 volledig energieneutraal te zijn en alle energie duurzaam op te wekken. Dit is een belangrijke stap in de strijd tegen klimaatverandering, die wordt veroorzaakt door een te hoge uitstoot van CO₂. Een overmaat aan CO₂ leidt tot temperatuurstijgingen en gevaarlijke veranderingen in het klimaat, zoals hevige stormen, langdurige droogte en zware regenval die overstromingen veroorzaakt.

Om dit te voorkomen, moet Zwolle overstappen van fossiele brandstoffen zoals aardgas naar duurzame energiebronnen. Momenteel is het merendeel van de 55.000 woningen in Zwolle nog aangesloten op aardgas. Om het doel van 2050 te behalen, moeten jaarlijks 1.500 woningen van het gas af.

Deze ambitie sluit aan bij nationale en internationale afspraken, waaronder het Klimaatakkoord, waarin Nederland heeft vastgelegd om in 2050 energieneutraal te zijn. Gemeenten hebben hierin een centrale rol en werken samen met inwoners, ondernemers en organisaties om de overstap naar duurzame warmte te realiseren.

Versnellen energietransitie

Zwolle wil de energietransitie versnellen en heeft zichzelf als tussendoel gesteld om in 2025:

  • De uitstoot van CO₂ met 25% te verminderen ten opzichte van 1990.
  • 25% van alle energie duurzaam op te wekken.

De Zwolse Energie Monitor is ontwikkeld om deze voortgang inzichtelijk te maken en ondersteunt de gemeente in het behalen van deze doelen.

Landelijke klimaatmonitor

De Zwolse Energie Monitor wordt jaarlijks gegenereerd vanuit de landelijke klimaatmonitorexterne-link-icoon.  Deze is digitaal toegankelijk en bevat een grote hoeveelheid kwantitatieve informatie over de voortgang in de Energietransitie in Zwolle.

De Zwolse Energie Monitor geeft inzicht in:

  • Het totale energieverbruik in Zwolle.
  • Het aandeel duurzaam opgewekte energie.
  • De locaties voor grootschalige energieopwekking.
  • De CO₂-uitstoot in Zwolle, vanaf de nulsituatie in 2015 (en voor CO₂ vanaf 1990).

De monitor wordt continu doorontwikkeld en aangevuld met nieuwe data en trends, zoals informatie over de gebouwde omgeving, bedrijven en warmtenetten. In de toekomst zullen ook de sociale en economische effecten van de energietransitie worden meegenomen.

Meer weten over de Zwolse Energie Monitor?

Neem contact op met Henk Vonk, gemeente Zwolle.