Innovaties en transities in de wijk
De gemeente Zwolle werkt in de wijk Assendorp aan een integrale en datagedreven aanpak om samen met bewoners en partners de wijk toekomstbestendig te maken.
Hoe betrek je bewoners bij de herontwikkeling van hun stad?
De gemeente Zwolle laat zien hoe dat kan in de wijk Assendorp. Samen met private partijen, verschillende gemeentelijke afdelingen en het DMI-ecosysteem werkt Zwolle aan integrale oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. De opgedane kennis en ervaringen worden niet alleen binnen Zwolle, maar ook daarbuiten gedeeld.
Assendorp is een geliefde, vooroorlogse wijk aan de rand van het historische centrum van Zwolle. Ondanks de aantrekkelijkheid van de karakteristieke jarendertig straatjes, kampt de wijk met uitdagingen: smalle straten vol geparkeerde auto’s, weinig speelruimte voor kinderen, en een tekort aan groen, wat leidt tot kwetsbaarheid voor hittestress en piekregens. Om de wijk toekomstbestendig te maken, pakt de gemeente Zwolle dit soort vraagstukken integraal aan.
Wijk van morgen
Gaat het over de verduurzaming van de stad en het ontwikkelen van vitale wijken, dan spreekt de gemeente Zwolle van de ‘Wijk van morgen’. Waarmee wordt benadrukt dat het niet bij vergezichten blijft. De bestuurders van de stad voeren alle plannen ook uit, liefst morgen en samen met de bewoners van de stad.
De aanpak van Zwolle richt zich op het samenbrengen van diverse beleidsthema’s, zoals verduurzaming, mobiliteit, energietransitie en sociale leefomgeving. Deze thema’s worden niet afzonderlijk, maar in samenhang opgepakt. Dit vraagt om nieuwe werkwijzen binnen de gemeentelijke organisatie: beleid, processen en financiële stromen worden op elkaar afgestemd om middelen effectiever en efficiënter in te zetten.
Datagedreven werken als fundament
Een belangrijk onderdeel van deze integrale aanpak is datagedreven werken. Door gegevens van verschillende bronnen en beleidsterreinen samen te brengen, ontstaat een completer beeld van de wijk. Dit maakt betere analyses en besluiten mogelijk. De gemeente Zwolle heeft al verschillende datateams opgezet om deze aanpak te ondersteunen. Via het DMI-ecosysteem werkt Zwolle samen aan haalbare en schaalbare oplossingen, standaardisatie en een gemeenschappelijk fundament voor datagedreven werken.
Koppeling van ecosystemen voor impact
De gemeente Zwolle werkt intensief samen met kennis- en marktpartijen binnen de Smart Zwolle Alliantie en het DMI-ecosysteem. Deze samenwerking versnelt de ontwikkeling van integrale oplossingen, zoals de ruimtelijke impactanalyse van beleidsdoelen met behulp van 3D-technologie. Door ecosystemen te koppelen, ontstaat een vliegwiel voor de verduurzaming en vitalisering van de stad.
Assendorp als leeromgeving
In Assendorp werken DMI-partners zoals het Townmaking Institute en Advier aan innovatieve oplossingen, waaronder coöperaties voor collectief autobezit en nieuwe governance-structuren voor mobiliteitshubs. Door samenwerking in, met en tussen de verschillende ecosystemen in gebiedsopgaven kan Zwolle slimmer opereren en eenvoudiger opschalen. Zo draagt de stad met impact bij aan maatschappelijke uitdagingen. De in Assendorp opgedane lessen en resultaten zijn schaalbaar en toepasbaar in andere delen van Zwolle en daarbuiten.
Met de Wijk van Morgen zet Zwolle een nieuwe standaard in stedelijke herontwikkeling, waarin bewoners, gemeente en partners samen bouwen aan een toekomstbestendige en leefbare stad.