Dichtbij door Data; Data gedreven community voor een sociale stad
Dichtbij door Data richt zich op het verbeteren van sociale leefbaarheid in Zwolle door gebruik te maken van data.
Context en doel
Het project richt zich op armoedeproblematiek, die vaak leidt tot zowel fysieke als psychische gezondheidsproblemen. Door data van verschillende organisaties en huishoudens te combineren, willen de initiatiefnemers beter inzicht krijgen in de armoedeproblematiek in Zwolle. Dit helpt om huishoudens te identificeren die ondersteuning nodig hebben, en de beschikbare voorzieningen doelgerichter in te zetten.
Betrokken partners zijn Woningcorporatie SWZ, gemeente Zwolle, Stichting de Kern, Travers Welzijn, Hogeschool Windesheim.
Aanleiding:
Het project begon in 2023 met de ontwikkeling van een "energiearmoedekaart", ingegeven door de energiecrisis die veel huishoudens in financiële problemen bracht. De kaart brengt geografisch in kaart welke huishoudens een verhoogd risico hebben op energiearmoede. Op basis hiervan kunnen vragen worden beantwoord als: In welke delen van de stad bevinden zich huishoudens die verhoogd risico hebben op energiearmoede? Welke huishoudens maken gebruik van aangeboden maatregelen of juist niet? Waar lijkt er sprake van onderconsumptie (lees: kachel uitzetten), en daarmee risico op mogelijke gezondheidsproblemen?
Het consortium dat hierin participeerde bestond uit de gemeente Zwolle, woningcorporatie SWZ (namens de andere woningcorporaties in Zwolle), Stichting De Kern, en Hogeschool Windesheim.
Projectverloop
Het project bevindt zich op ongeveer 50% van de uitvoering. In januari 2023 werd de energiearmoedekaart ontwikkeld door twee studententeams van Windesheim. In januari 2024 is deze proof of concept doorontwikkeld en in de zomer van 2024 in gebruik genomen via de Smart Zwolle Hub. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het uitbreiden van de kaart naar een bredere "Community Map", die ook andere sociale problematieken zoals armoede en sociale cohesie in de wijken van Zwolle in kaart brengt.
Toekomst en impact
De community map zal op lange termijn bijdragen aan een gerichtere inzet van middelen en voorzieningen door deelnemende organisaties. Dit stelt hen in staat om huishoudens die in armoede verkeren of dreigen te komen beter te identificeren en ondersteunen. Een belangrijke mijlpaal voor succes is wanneer een groter aantal voorheen onzichtbare huishoudens wordt bereikt en geholpen.
Verwachte resultaten
Concreet heeft het project al de energiearmoedekaart opgeleverd, en de eerste versie van de Community Map is gereed. Het doel is om een groter aantal huishoudens in armoede vroegtijdig te bereiken en de armoedepercentages te verlagen.
Links naar meer informatie
Meer weten over Dichtbij door Data?
Neem contact op met Erik Fledderus of Sikke Visser van Hogeschool Windesheim, Lectoraat Digital Business en Society.